Клъстер за свободно слово, медии и журналистика подкрепи закона на Пеевски, със забележка

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика подкрепи закона на Пеевски, със забележка.

Обсъждането на медийния закон на Пеевски мина спокойно и мирно в парламента. Залата бе пълна и интересът бе огромен.

Представителят на Асоциацията на европейските журналисти Симона Велева посъветва закона да се пипа с кадифени ръкавици, за да не се накърни свободата на словото.

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика и представляващите го Кристиян Коев и Даниел Бузов приветстваха крачката в насока изсветляване на собствеността в медийното пространство, но изразиха загриженост и направиха предложение държавата да се оттегли от закона и да се създаде нов

„Оществен съвет за медийна прозрачност“, за да бъде защитен обществения интерес.

Мотивите за това бяха, че медийните услуги са специфична обществена територия с важни обществени и социални функции.

Поради признатия си характер на така наречената „четвърта власт“, публичността на данните за тяхната собственост, както и за лицата с контрол върху тях, подлежат на обществена регулация и контрол.

Участието на изпълнителната власт в създаването, поддържането на Регистъра, както и налагането на санкции е неуместно поради конституционни съображения за разделението на властите и чувствителността на обществото към държавната намеса в медийната дейност. Мнението на Клъстер за свободно слово, медии и журналистика,

изразено от председателя му Кристиян Коев, бе припокрито и от зам. – министъра на културата Румен Димитров,

който подчерта, че това може да се приеме като опит държавата да контролира медиите.

Според него това трябва да се извършва от нови независими регулатори. Много представители на медиите също подкрепиха, че най – добре е да има отделен орган, занимаващ се с тази дейност.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев сподели, че наистина гледат да пипат закона с кадифени ръкавици поради обществения интерес и медиите.

Бе повдигнат и въпроса

дали няма да се вкара в закона, че медии не могат да бъдат собственост на офшорни компании, като реакцията на Цонев бе позитивна в тази насока.

Източник: Аларма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *