Клъстер за свободно слово, медии и журналистика предостави ръкописно писмо от Николай Банев от ареста

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика предостави ръкописно писмо от Николай Банев от ареста за лъжите на прокурор Гешев!

От самия Клъстер ни увериха в автентичността писмото. В него той пише за лъжите на зам.-главния прокурор Иван Гешев и разкрива истината около ареста, екстрадирането в България и виновността на Евгения и Николай Баневи, които са обвинени в пране на пари и още 6 престъпления.

Банев пише, че предаване по бТВ от 7.01.2019г., г-н Гешев „за пореден път дезинформира общественото мнение, използвайки служебното си положение в процес на досъдебно производство“ и „непредубедените зрители са чули от устата на високопоставения обвинител серия от лъжи“.

Първата лъжа на Гешев, според Николай Банев е, че френските власти са издирвали дълго семейство Баневи и, че Френският съд е преценил тяхната виновност и ги е екстрадирал в България.

По думите му никой и по никакъв начин не е издирвал семейството му, а Специализираната прокуратура три седмици по – рано е знаела точния ден и час на пристигането на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. – издава Европейска заповед за арест.

„С невероятни темпове (за периода 24.10. – 01.11.2018г.) потресаващи разкрития и анализи,

Специализираната прокуратура успява да разкрие престъпления, различаващи се, в рамките на една работна седмица, „със скромните“ един милиард и двеста милиона лева“,

пише Банев и подчертава , френското правосъдие е било шокирано от срамните и недостойни манипулици.

По думите му, след трикратно искане на разяснение от българското обвинение,

френският съд е решил, че случаят не е от неговата компетенция и „без каквото и да било разглеждане по същество“ съдът във Франция решил да предаде Евгения и Николай Баневи на българското правосъдие.

В писмото си Банев обвинява Гешев в лъжа и по отношение на условията в следствения арест,

„в които са хвърлени обвиняемите семейство Баневи“. Зам.-главният прокурор сравнява условията с такива, при които живеят българските пенсионери.

Николай Банев също така отрича някога да е търсил политическо убежище от руските лобисти.

„Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България,

предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни“, пише обвиняемият бизнесмен.

В заключение той подчертава, че Гешев лъже и по отношение на фантастичната сума от един милиард лева, с която Баневи разполагат в швейцарска банка и запита дали зам.-главният прокурор ще си подаде публично оставката, ако е запознат, че въпросната сума никога не е управлявана от Николай Банев.

Ето и цялото писмо:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *