Прокурор Гешев лъже и Банев го разобличава с писмо до медиите?

Скандал! Прокурор Гешев лъже и Банев го разобличава с писмо до медиите!

Николай Банев предпочете Клъстер за свободно слово, медии и журналистика да разпространи писмо – отговор към прокурор Гешев от спец прокуратурата, като Банев посочва лъжите, изказани от Гешев,

пред камерите на БТВ в сутрешния блок при Антон Хекимян. От Клъстер за свободно слово, медии и журналистика се чувстваме длъжни да запознаем всички медии с гледната точка на Банев, смятайки,

че равнопоставеността като медийно присъствие и гледни точки е задължителна между обвинение и обвиняем. Писмото е възможно да бъде третирано и като вид право на отговор, което всяка свободна медия би трябвало да даде на всеки гражданин, чието име е споменато в светлина, с която не е съгласен и е с друга гледна точка.

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика изпълни ангажимента, препращайки писмото на Николай Банев от следствения арест до редакционния имейл на предаването

на Хекимян „Тази сутрин“, като адресат, както и на телевизия „Евроком „, предаването на Сашо Диков

и до всички останали медии.

АЛАРМА също го получихме и го публикуваме без редакторска намеса:

Писмо до всички медии,

До г-н Антон Хекимян,

Отразили лъжите на Иван Гешев

до българските медии, отразили лъжите

на Иван Гешев

Спорна и изпълнена с истини 2019 – та година пожелавам на всички честни и безпристрастни журналисти от  Следствения арест!

В предаването на г-н Хекимян по БТВ от 07.01.2019г., г-н Гешев – Ръководител на Специализираната прокуратура на РБ за пореден път дезинформира общественото мнение, използвайки служебното си положение в процес на досъдебно производство. Нещо, повече, от ефира на БТВ,  а впоследствие през целия ден, от ефира на всички големи телевизии, непредубедените зрители чули от устата на високопоставения обвинител серия от лъжи.

Ето моя коментар на всяка от лъжите, разпространени широко и многократно от българските медии.

Първа лъжа от две части:

1. Г-н Гешев излъга, че френските власти са издирвали дълго Николай и Евгения Баневи и , че Френския съд е преценил тяхната виновност и ги е екстрадирал в България.

– Фактите:

В процеса на възбуденото досъдебно производство никой и по никакъв повод не е търсил Николай и Евгения Баневи. Нещо повече. На 24.10.2018г. служител от Сектор „Задържане“ на ГДНП разговаря с Николай Банев, като научава от него, че сем. Баневи с трите си деца, ще летят за София на 26.10.2018г. и свързва адвокат на сем. Баневи със следователка при СО – СП по досъдебното производство. Следователката определя час за разпит на 29.10.2018г. – 11:00ч., като за този час са уведомени Н. И Е. Баневи от адв. Милко Пенчев, провел разговора на 24.10.2018г. На 26.10.2018г. сем. Баневи, чекирайки се на летището в Ница за полета до София, с билети закупени три седмици по – рано, е задържано от Френската полиция с Постановление на Специализираната прокуратура, забележете, от 23.10.2018г.

Т.е.:

а) Специализираната прокуратура три седмици по – рано е знаела точния ден и час на пристигането на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. – издава Европейска заповед за арест.

б) Само ден след това е проведен разговор между длъжностни лица по досъдебното производство и адвокат на сем. Баневи, но Европейската заповед за арест не е отменена.

– След унижаващото арестуване на летището в Ница на Н. и Е. Баневи, пред трите им малолетни деца, оставени сами на летището, Френските власти са предупредени, че ще получат допълнителна информация от Спец. Прокуратура и постановяват задържане в различни френски затвори на Н. и Е. Баневи.

– Второто постановление, пристигнало по – късно във Франция издадено от Спец. Прокуратура на 02.11.2018г. привлича, като обвиняеми вече трима души – Организирана престъпна група в състав Николай Банев, неговата съпруга и неговата майка.

Забележете, уважаеми журналисти,

С невероятни темпове (за периода 24.10. – 01.11.2018г.) потресаващи разкрития и анализи, Специализираната прокуратура успява да разкрие престъпления, различаващи се, в рамките на една работна седмица, „със скромните“ един милиар и двеста милиона лева.

Срамна и недостойна манипулация,

Шокираща френското правосъдие и принудила го след трикратно искане на допълнителни разяснения от българското обвинение да реши, че този „изключително „тежък“„ случай не е от неговата компетенция. Без каквото й да е разглеждане по същество,  изпълнявайки единствено исканията на българското обвинение, френския съд решава Н. и Е. Баневи да бъдат предадени на органите на българското правосъдие, с право решението на Съда в „Ex en provence” да бъде обжалвано в касационния съд в Париж. Н. и Е. Баневи, най – после запознавайки се почти месец по – късно с абсурдните обвинения на Спец. Прокуратура на Р.България, не обжалват това решение, за да се върнат час по – скоро в България и да докажат своята невинност.

Втора лъжа:

По време на интервюто с г-н Хекимян, шефът на Специализираната прокуратура се изяви, като социален работник и оправда нечовешките условия, в които са хвърлени обвинените Н. и Е. Баневи с подобните условия, в които живеят българските пенсионери. Забравяйки, че бидейки иинтервюиран, като заинтересовано лице, г-н Гешев си позволява внушения, целящи манипулиране на българската общественост. Вменявайки на публично морални вини в процеса на досъдебното производство на обвинените за финансови престъпления и при техен аморален арест в условия, близки до каторгите от осемнайсти век.

Вдъхновен  от журналистическия интерес, г-н Гешев продължи да сътворява нови лъжи в нови интервюта на 07.01.2019г.

Трета лъжа:

Както дяволът чете Евангелието, така и г-н Гешев е чел записите от намерения мобилен телефон в килията на Н.Банев.  Апропо, той не беше намерен в кутия за сок (тук вероятно г-н Гешев е бил излъган от други, привикнали към лъжи негови колеги), а зареждайки се от телевизора на 12 волта – годост на Министерството на правосъдието, като особено хуманна, високотехнологична придобивка в Следствените арести.

Но да не издребнявам. Вероятно факта, че за последните осем дни успял да се изкъпя един – единствен път вероятно ми идва в повечко. А и срещу мен са матовите, ужасно непрозрачни, мръсни прозорци, от които светлината се мъчи да пробие до листите ми през мухъла и още по – ужасната мръсотия  на обграденото от решетки пространство между тях и химикала ми.

Но да се върна към третата лъжа на г-н Гешев. Никога не съм искал политическо убежище от руските лобисти, според зам.главния прокурор. Точно обратното. Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България, предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни.

Четвърта лъжа:

Г-н Гешев, въпреки, че би трябвало да има цялата истинска информация, продължава да твърди, че по сметки в Швейцария, Николай Банев има към един милиард лева. Ако не разполага с точна информация г-н Гешев – да си признае, докато е време. Поверената му институция често ползва неточна и ненадеждна информация. Може да се оправдае с „недоброжелателни“ колеги. Но ако е запознат, че тази фантастична сума никога не се  е появявала, никога не е била управлявана от Николай Банев – ще си подаде ли публично оставката?

Няма, дами и господа журналисти.

Дебелоочието и дебеловратието са еманацията на повечето власти. Оставям последващите коментари на вас, драги журналисти.

Със здраве от дълбоко заболелият следствен арест, респективно еманация на боледуващото ни общество!

08.01.2019г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *