ДЕКЛАРАЦИЯ от Клъстер за свободно слово, медии и журналистика

ДЕКЛАРАЦИЯ

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика остро осъжда опита за репресия и сплашване към българската журналистка Елена Йончева чрез спецпрокуратурата.

Йончева е емблематичен журналист, имащ смелостта да се опълчи и разследва финансови злоупотреби с парите на българските граждани, националния бюджет и еврофондове, свързани с властта.

Действията срещу журналистката Елена Йончева представляват грубо погазване на свободата на словото, медиите и журналистиката в България, която се нарежда на незавидното 111 – то място в световните класации!

Отбелязваме, че Йончева не е първият пример за натиск и репресия в България. Прави се опит за смачкване и унижение на неудобната журналистка, застрашаваща корупционни схеми във властта!

Твърдо заставаме зад Елена Йончева и надлежно ще уведомим международната общност, чрез представляващите ги посолства, за случващото се в България.

Прилаганите методи за репресия срещу българските журналисти е не само опасна практика, но и отричане и пречка България да бъде свободна, демократична и правова държава.

Призоваваме гражданите остро да реагират и да не позволят родината ни да тръгне по опасния път на явна диктатура и самоуправство, погазващи всички човешки и граждански свободи!

Информираността на обществото, свободното изразяване на мнение и свободни медии са изконни права и трябва да ги отстояваме.

Опитът за натиск към журналистката Елена Йончева чрез властови похвати е и политическа репресия като представител на българска опозиционна партия.

Председател: Кристиян Коев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *