Проведе се кръгла маса за учредяването на Клъстер за „Свободно слово, медии и журналистика“ в хотел „Анел“.

Проведе се кръгла маса за учредяването на Клъстер за „Свободно слово, медии и журналистика“ в хотел „Анел“.

На срещата присъстваха специални пратеници от няколко посолства у нас – на Русия, Германия, Финландия и Чехия. Имаше голям брой журналисти от някои от най-големите национални медии, сред които вестниците „Капитал“, „Дневник“, „Банкеръ“ и „Телеграф“; телевизиите „Евроком“, BiT и „България 24“; Българското национално радио, агенция „Франс Прес“, СЕМ.

Двама от инициаторите Кристиян Коев и Даниел Бузов собственик на сайта „BuLNews“,  изкарахa важни проблеми, които имат българските журналисти и собственици на медии. Основен  проблем, който безпокои собствениците на медии е начина им на финансиране от държавата чрез държавни пари от еврофондове и реклама на държавни институции. Клъстерът ще спомага и малки медии да имат достъп и създаване на европроеткти,  с които да се финансират, както и безплатни юридически консултации на журналисти, имащи проблеми, заради дейността си.

В клъстера могат да влязат не само журналисти и собственици или управители на медии. Това е сдружение, което се бори за свободата на словото у нас. В него могат да се включат също така фирми, физически лица от различни сфери, граждански организации и въобще всеки, който е съпричастен към каузата.

По време на дебата се обсъди и как да определя една медия за легитимна, ако няма яснота и рамка за собствеността и регистър, в който да фигурира. Свободата на словото е в пряка зависимост от плурализма на медиите и тяхното подпомагане. Нуждата за създаване на такъв вид организация е да бъде посредник между гилдията с нейните проблеми и нужди и държавните институции.

Инициаторите на форума обявиха ясно, че нямат нищо общо и странят от корпоративните войни, които се водят напоследък в държавата. „Нашите цели са ясно разписани и няма да се отклоняваме от тях!“, категорични са те. Това, което е сред основните приоритети на клъстера, е да бъде дефинирано самото понятие „медия“. Трябва да има разграничение между истинските журналисти и тези, които ежедневно бълват информация.

В основата на инициативата освен адвокатска, счетоводна, рекламна фирми, са сайтовете: „АЛАРМА“, „Български журнал“, „МИГnews“ , „BuLNews“ „НАКРАТКО“ и други.

„За да се промени нещо трябва да не идентифицираме само проблемите, а да се предприемат конкретни юридически издържани предложения“, каза водещият кръглата маса, както и председател на клъстера Кристиян Коев. „Решени сме до един месец това да се случи като внесем нашите предложения до Комисията за култура и медиите, чийто председател е Вежди Рашидов, започвайки отнякъде.“

Регионалните медии бяха представени от информационния лидер на южното ни Черноморие – сайтът „Флагман“. Собственикът на сайта“Флагман“ Катя Касабова повдигна важния въпрос дали хората знаят какво е да се поддържа медия с 12 човека и 30 уникални статии ежедневно и как се финансира подобна медия и колко е трудно да се оцелее, което отново повдигна въпроса за финансирането на медиите. Тя сподели, че се водят дела с нейната медия, с което напомни и за проблемите с натиска върху свободните медии. Напомнямаме, че г-жа Веселина Томова от „АФЕРА“ има същият проблем, за който се дискутира от участниците и единодушно всички обявиха, че трябва да й се помогне.

Свободните медии се репресират, както от държавни институции, така и от престъпни организации.

Друга важна тема от събитието бе да се сложи рамка на това кое е „фалшива новина“, тъй като тя често идва не само от медиите, но и от институциите, и дали анализ или прогноза са „фалшиви новини“.

Кристиян Коев сподели, че е изумен от страха и зависимостта на много собственици на медии и журналисти, които са се обадили да питат кой друг ще бъде, дали има камери, за да не бъдат заснети и имането на желание да присъстват, но „нали знаеш…“ Все страхове, които подхранват настоящата ситуация на журналисти и медии в България, като ни праща на 109-то място по свобода на словото и медиите в света.“

След месец учредителите на медийния клъстер ще организират нова среща. Този път на нея ще бъдат поканени членове на комисии в парламента, с които да бъдат обсъдени същите въпроси и ще бъдат отправени конкретни предложения за промени в законодателството, с които да се гарантира свободата на словото.

„Продължаваме напред с конкретни действия“, обявиха инициаторите на клъстера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *