България рискува огромна глоба за стотици милиони от ЕС заради трите енергийни монополисти в страната – ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН!

България рискува огромна глоба за стотици милиони от ЕС заради трите енергийни монополисти в страната – ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН!

Отново сметката ще се плати от джоба na българския данъкоплатец, предизвиквайки протести, подобни на тези от 2013-2014 година, заради високите сметки на електроенергията за българските домакинства.

Опасността идва от неизпълнение по директива 2012/27/ЕС, според която при неизпълнение по закона за енергийна ефективност и определените им индивидуални цели от регистрираните дружества за търговия с ел. енергия на българския регулиран и свободен пазар ЧЕЗ (ЧЕЗ Електро България АД и ЧЕЗ Трейд България ЕАД) , Енерго Про (Енерго Про енергийни услуги ЕООД, Енерго Про продажби АД) и EVN (EVN България еректроснабдяване ЕАД) държавата ще бъде санкционирана с огромна сума.

За съжаление тези дружества като монополисти са в огромно неизпълнение на Директива 2012/27/ЕС до този момент. Възможно е да се чувстват недосегаеми в България, правейки каквото си пожелаят, ощетявайки държавата с неизпълнение на европейските директиви по закон и поетите ангажименти към България.

Случи ли се това, сметката отново ще бъде платена от всички нас, крайните потребители, чрез сметките за ток към домакинствата. Притеснително е, че европейската комисия стартира на 24 януари 2019 година производство за установяване на нарушения, изпращайки официално уведомително писмо до България, давайки срок от два месеца за отговор дали е спазена директивата.

Оказва се, че данните за неспазванe на европейската директива в България са скандални. Сезирани сме от ЕС, след последно протоколно решение на МС 27 от 11.07. 2018 година (Приложение към Решение на МС 27),

от което се разбира и отчита деветдесет и четири процента (94%) неизпълнение на целите от страна на задължените лица, търговци на енергия за 2017 година.

За 2018 година положението е подобно, като по този начин става невъзможно изпълнението на целите в програмния период 2016-2020 година. Това със сигурност ще доведе до многомилионните санкции за България a в левове, ще стигнат и милиард. Питаме се, от къде държавата ще вземе тези пари?!

Отново ли гражданите ще плащаме безхаберието от страна на държавата спрямо енергийните монополиси и защо не са взели никакви мерки по въпроса!?

В уведомителното писмо на ЕК, пратено до българските власти, ясно е посочено, че държавите членки, като България, трябва в двумесечен срок да отговорят на ЕК. Ако това не се случи, комисията ще прати мотивирано становище на техните органи и това води до огромни неустойки. Тук идва и опасността дали ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН ще изпълнят изискванията на закона и дали държавните органи ще си свършат работата, принуждавайки ги това да се случи!

Видно е нежеланието на ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН да изпълнят изискванията, предвиждащи механизма за покриване на индивидуалните им цели за енергийни спестявания, като това са (директни инвестиции в ЕСКО проекти, закупуване на удостоверения за енергийни спестявания и други), въпреки че са длъжни. Отчитането за изпълнение е с краен срок 1.03.2019 година. При неспазване на определения срок България ще бъде санкционирана (разбирайте гражданите) по тяхна вина.

Опасността е реална и затова АЛАРМА започна мащабно и навременно разследване, дали АУЕР (Агенция за устойчиво енергийно развитие) си e свършила работата, защитавайки интереса на гражданите и държавата и най – вече, дали АУЕР не толерират фрапантното неизпълнение с над деветдесет процента (90%) на определените от Министерски съвет индивидуални цели за енергийни спестявания от страна на задължените лица, което би било престъпление!

Източник:

Разследване на АЛАРМА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *